A continuació us donem unes quantes reflexions i consells a tenir en compte per tal de triar els regals de Nadal pels més petits des del punt de vista dels professionals de la psicologia.

Com escollir el regals de Nadal dels nostres fills?

En la societat actual sembla que la tasca d’escollir els regals cada cop resulti més complicada, ja que les opcions són molt diverses.  Cada any ens bombardegen amb joguines per totes bandes, el personatge de moda d’aquell any és el més desitjat per nens i nenes, i als pares, mares i familiars, cada vegada ens ho posen més dificil a l’hora d’escollir.

Què cal tenir en compte per escollir els regals?

Crec que una premissa important que podríem tenir present en l’elecció és que els regals, en el cas de les joguines, a més de servir per jugar, han de tenir valor educatiu i, estimular i desenvolupar les seves capacitats segons l’edat del nen/a.

Els jocs educatius més exitosos i adequats per al desenvolupament acostumen a treballar un d’aquests 4 nuclis motivacionals:

  1. La imaginació i creativitat
  2. L’empoderament (aprenentatge/desenvolupament)
  3. La curiositat
  4. La socialització de l’infant.

També hem de tenir present que les joguines s’adaptin als gustos i preferències dels nostres fill/es i que la joguina s’adapti a l’edat madurativa del nen. En el cas que rebi una joguina més avançada, una bona opció seria guardar-la i treure-la quan estigui preparat/da.

No cal dir, que el Nadal no és l’únic moment de l’any on els nens/es reben regles, per tant, és aconsellable racionalitzar-los durant l’any.

Quin és el nombre de regals més adequat?

Aquesta és una de les consultes recurrents dels pares i mares en aquestes dates i sembla que els professionals cada vegada tenim més consens en una regla: quatre és el nombre de regals idoni.

Els nens/es, quan reben un gran nombre de regals un any rere l’altre, sovint perden la il·lusió pels regals, amb la sensació de “ho tinc tot”, i per la pèrdua del valor progressiu que això ocasiona. Molts pares i mares es sorprenen quan els fills obren els regals de manera impulsiva i després els ignoren per complet.

Un excés de regals produeix que els nens/es no els valorin  i fins i tot avorriment! Per això, en els regals, cal recordar sempre que menys és més, i millor primar la qualitat que la quantitat. Quan els nostres fills reben 25 regals diferents, el missatge que reben és que 25 és el nombre normal de regals. Existeixen nombrosos processos de percepció i atenció en els que els adults, no som capaços de focalitzar-nos en més de 6 elements a la vegada. Imagineu què passarà amb 25.

Explicat d’una altra manera, imagineu que aneu a un restaurant de luxe, i enlloc de servir-vos 3-4 plats, us en serveixen 25 (en racions normals). Serà molt complicat que els valoreu de la mateixa manera, oi? Doncs als infants els passa quelcom semblant.

Per altra banda, si ens centrem en l’aspecte educatiu i els valors que transmetem amb aquesta abundància, potser tampoc és el més adequat. Si ho tenim en compte haurem de parlar amb els familiars, avis, tiets, per tal de poder-nos organitzar i no excedir-nos en el nombre de regals.

 

La Regla dels Quatre Regals

La regla dels quatre regals ve acompanyada d’unes recomanacions, i és que els escollim basant-nos en un o més d’aquests quatre principis (o tots 4):

  • Alguna cosa per portar ( roba, sabates, motxilla, …)
  • Alguna cosa educativa (per exemple per llegir el regal ideal seria un llibre, però pot ser un joc per aprendre les lletres, un scrabble, …)
  • Alguna cosa que desitgin
  • Alguna cosa que necessitin

Aquest és un criteri orientatiu que potser resultarà difícil de seguir al peu de la lletra, però que us serà util a l’hora d’escollir els regals.

Bon Nadal!

¡Haz clic para puntuar!
Votos: 0