Les habilitats socials ens permeten expressar els sentiments, opinions i necessitats, el què ens ajuda a estar a gust amb nosaltres mateixos i amb els altres. L’adolescència és una etapa on es comença a crear la identitat d’un mateix i a establir les relacions amb els altres. Les habilitats socials són necessàries per tenir unes relacions satisfactòries i sentir-nos integrats dins el nostre entorn.

Com sabem si els nostres fills tenen dificultats de relació?

En ocasions, per raons molt diverses, es dóna una manca d’aquestes habilitats, el qual es transforma en una sèrie de símptomes o manifestacions per part de l’infant o l’adolescent com les que hi ha a continuació:

 •   No té grup fixe d’amics i va canviant de grup
 •   Sovint acaba amb baralles perquè no sap resoldre els conflictes d’una altra manera
 •   No té iniciativa amb els jocs ni les relacions
 •   Poca empatia amb l’altre
 •   Molt tímid i vergonyós
 •   Passa moltes estones jugant a videojocs
 •   Queda poc amb els amics, prefereix quedar-se a casa
 •   Dificultats per expressar el que pensa o el que sent

Com es treballa per adquirir habilitats socials?

Una bona manera per treballar les dificultats de relació i tenir més recursos per comunicar-se amb l’altre és a partir de petits grups ja que et permet treballar els conflictes in situ , posar en pràctica el que es treballa i enriquir-se dels altres membres del grup. A més a més el treball en grup ajuda als membres a empatitzar amb els altres, adonar-se’n que hi ha més nens amb les mateixes dificultats i els permet fer noves relacions socials.

 

Els aspectes que es treballen són:

 • Habilitats de comunicació (comunicació verbal i no verbal) per tal d’iniciar i mantenir una conversa recíproca
 • Habilitats interpersonals per tal de fer jocs cooperatius i fomentar l’empatia (com unir-me a un joc, gestionar perdre i guanyar)
 • Regulació de les emocions; identificar emocions pròpies i dels altres i poder-les expressar
 • Autocontrol. Treballar aspectes conductuals i d’autoregulació
 • Resolució de conflictes. Detectar què em fa enfadar. Estratègies per resoldre conflictes

Al Centre Parèntesi treballem amb grups petits (3-4 membres) i el treball de cada grup l’adaptem a les necessitats de cada nen o adolescent. Es mantenen reunions amb els pares cada dos mesos per tal de donar continuïtat a la feina feta.

Elena Picanyol

¡Haz clic para puntuar!
Votos: 0