Molts estudis científics parlen de que la major part del temps en les activitats que fem en la vida quotidiana estem en pilot automàtic. Tenim una sèrie de rutines que fem cada dia i això fa que les fem de forma automàtica, sense parar-hi atenció.

Et faré una sèrie de preguntes i a veure quines són les teves respostes.:

– De vegades, et cal tornar a comprovar si has tancat correctament la porta de casa o del cotxe?

– Pot ser que, en algun moment, facis alguna tasca en l´entorn professional o en l’entorn personal i no estiguis segur/a de si l’has fet correctament o de si t’has oblidat algun pas en concret?.

Si has respòs que sí a alguna de les preguntes, no et preocupis. Et passa el que a la majoria de les persones.

 

El significat:

Però, perquè em passa tot això?

No fem totes les activitats de la mateixa manera. Algunes les fem amb més atenció i d’altres les fem de forma automàtica. Com ens cal fer moltes tasques en el nostre dia a dia, està bé que algunes les fem de forma automàtica. Però cal posar consciència en quines fem automàticament i quines no. El fet és que actualment anem tan ràpid que “fem, fem i fem” sense ser conscients del nivell d´atenció i consciencia que tenim en cada moment i tasca. Tot això té molta relació amb el ritme de vida que tenim actualment. Socialment està ben vist anar “a tope!”. Fer moltes coses a la vegada. El que es coneix com a “multitasking”. Segur que tens molts moments en els que fas moltes coses a la vegada. O potser, no fas dues coses a la vegada però si que en fas una i penses en una altra.

També, en la societat actual, tenim moltes formes de comunicació que envaeixen el nostre espai. A l´ordinador tenim un munt d´entrades. Però en el mòbil ja és brutal: el correu electrònic, les trucades, els serveis de missatges: WhatsApp, Messenger…. Les xarxes socials: Instagram, Linkedin, Facebook… i, de ben segur, que me’n deixo moltes més. Pensa en la quantitat “d’inputs”, d’entrades que tens cada hora en un dia qualsevol. Són moltíssimes. Això fa que estiguis pendent de moltes coses a la vegada. Per si no fos prou, aquesta sobre informació té factors que ens condicionen molt:

 

FActors condicionants

– Primer la rapidesa en que els reps i en que potser sents que has de respondre (faig servir el verb “has” amb molta consciencia, amb una sensació d’obligatorietat.). La sensació d´ immediatesa és molt gran.

– Al tenir molta informació disponible també potser et genera la sensació d’haver de saber-ho tot. Cal que estiguis al dia en un munt de temes. Per prendre una decisió cal fer un estudi quasi del nivell d´una tesi. Inclús hi ha la sensació d’incertesa, mai no en saps prou, de que el del teu costat sempre s’informa i pren les decisions millor que tu.

– També cal tenir en compte la necessitat de connexió que generen totes les xarxes socials. El “fear of missing out” (FOMO) ja està portant a addiccions complicades. Aquesta sensació de que no es pot deixar d’estar connectats ja que si no, de ben segur que ens perdem quelcom important.

– Afegeix-li a més, que no pots compartimentar la teva vida. No pots separar la part personal de la professional. És més complicat desconnectar de la part professional i poder tenir espais d’auto cura. Tot s’entremescla.

 

Una mica de comprensió de tot plegat:

Et vull explicar una cosa. La teva atenció és finita. No podem fer moltes coses a la vegada. I no es tracta de que tu no ho facis bé. Es tracta de que el nostre cervell té un espai finit per l´atenció tant en temps que podem estar centrats en fer una cosa com en el número de coses que podem fer a la vegada. Realment, si vols fer una cosa de forma atenta i conscient només en pots fer una.

No se si tot això et ressona. Crec, però, si hi pares atenció, ens ressona a tots. Ja que vivim en aquesta societat VICA: Volàtil, incerta, complexa i ambigua. Rapidesa, canvi, sobre informació… estan a l´ordre del dia. Sentir-te connectat amb tot això pot arribar a desconcertar-te molt de tu mateix. És molt difícil no deixar-te emportar per aquest ritme trepidant. De fet sembla que si no estàs en aquest cicle, no vals prou. Se t’emporta el món extern.

 

Mindfulness com a solució

Et proposem re connectar amb tu mateix/a. Sortir una mica de la ment per tornar a trobar-te amb el teu cos. Tornar a percebre quines sensacions tens per a poder saber què és el que et va millor en cadascun dels moments de la teva vida. Porta la teva mirada cap a l´interior per a poder tenir espais on li donis força al verb “ser” i desconnectis el verb “fer”.

 

Mindfulness és la consciència que apareix al portar la teva atenció al moment present, sense jutjar i amb amabilitat cap a tú mateix/a (Kabat-zinn, 2017).

És aprendre a adonar-te de quin tipus de consciència necessites en cada moment a través de re percebre la teva pròpia experiència sensorial. A través de poder re aprendre que són les emocions, d´on venen i què fer amb elles. Entendre què tenen a veure les emocions amb les sensacions d’ansietat i d’estrès. Aprendre com funciona el teu cos i la teva ment. Sobretot, aprendre que tu no ets els teus pensaments.

Adonar-te de quin tipus de comunicació tens en el teu interior cap a tu mateix/a i cap els demés. Si practiques o no l´escolta activa.

I com aconseguir que el teu temps estigui dirigit per la teva brúixola interior. Pels teus valors, les teves creences, el que t’omple realment. Almenys, una bona part del dia.

Tenir espais per a nodrir-te i omplir-te d’energia cada dia. Aconseguir dirigir la teva vida des del que tú necessites i no des del que la societat promou.

Et convidem a que facis aquest viatge amb nosaltres. Apunta’t al Programa per a la reducció de l’estrès i l’ansietat basat en el Mindfulness.

A través de vuit sessions de dues hores i mitja anirem construint un canvi de paradigma. Un canvi de percepció del que és la pròpia vida. Ho farem a través de dinàmiques col·lectives, lectures, jocs, espais de pràctica formal i espais de pràctica informal.

També farem un dia de recés en silenci guiat. Per a que puguis sentir l’experiència de les sensacions que es tenen al realitzar una pràctica continuada.

Intenta buscar l´espai per a poder treballar amb nosaltres tots aquests aspectes, ja que val la pena. L’últim estudi publicat sobre aquest programa compara la seva efectivitat amb un fàrmac que es dóna a persones que tenen ansietat, aconseguint resultats molt semblants (Hoge et al., 2022)

Val la pena aprendre totes aquestes tècniques. Anima’t i pregunta’ns!

¡Haz clic para puntuar!
Votos: 0